– Viktig å være tålmodig

Postet av Åsmund Gram Dokka den 13. Mar 2023

Det er drøyt to uker siden Njårds Leopold Strand gikk til topps i Hovedlandsrennet – sesongens store mål. Vi har tatt en prat med 16-åringen, som allerede har satt seg nye milepæler for karrieren.

Leopold gikk av med seieren på 7,5 km klassisk under Hovedlandsrennet på Meråker for to uker siden. Hovedlandsrennet er for et uoffisielt norgesmesterskap å regne for 15- og 16-åringer. Sist helg gikk han attpåtil siste etappen på Oslos lag som ble nummer to i Kong Haralds ungdomsstafett i Holmenkollen. På laget gikk også søsteren Nicoline og Bjørnar Øhrn Johansen fra Njård.

Leopold i Njård-farger under Hovedlandsrennet på Meråker. Foto: @oystein_h_dahl

 

Først et spm fra sportsjournalistikken - Hvordan føles det? 

Det føles veldig bra, fordi det var det viktigste rennet i år, hovedmålet for sesongen. Så da var det gøy å lykkes med formen denne helgen.


Du vant ed 14 sekunder. Kan du si litt om løpet – hvordan du la det opp?

Jeg startet med å glemme å ta på meg tidtakerbrikken (for første gang!). Jeg måtte hente brikken i bukselommen som hang på et gjerde ved oppvarming da det var 30 sekunder til min start. Da jeg kom tilbake, rakk jeg akkurat starten min og måtte ta på meg stavene etter jeg hadde gått gjennom start-pinnen. Jeg forsøkte å ha en kontrollert start i de tøffe bakkene på Grova Skistadion. Det ble jo en litt hektisk start, så jeg måtte prøve å holde hodet kaldt. Men jeg klarte å øke på utover, og gikk meg bra inn i løpet og i mål ledet jeg med 1 minutt.

Jeg hadde veldig tidlig startnummer i min gruppe, så de sterkeste konkurrentene mine startet langt bak meg. Jeg måtte derfor vente 30 minutter etter målgang før jeg visste at om jeg hadde vunnet.

 

Dette var vel sesongens store mål. Er det en konkurranse du har tenkt på og jobbet mot lenge, over flere sesonger? 

Det å vinne Hovedlandsrennet har vært et mål lenge, men det gikk ikke helt veien i fjor, da jeg hadde en sesong med skulder-smerter og fikk ikke trent slik jeg hadde planlagt. Så helt fra det ble avgjort at det skulle være Hovedlandsrenn i Merkåker 2023, har jeg trent målrettet for de tøffe løypene på Grova, i klassisk.

 

Hva liker du best: klassisk eller skøyting? 

På en normal dag så liker jeg klassisk best. Men når jeg føler meg bra, er det veldig gøy å gå skøyting også.

 

Hvor mye har du trent de siste årene, og har du utelukkende konsentrert deg om langrenn? 

Siste tre år har jeg trent mellom 700 og 800 timer årlig. Det viktigste er ikke timene, men heller kvaliteten på det jeg gjør. Jeg trener løping, rulleski og langrenn, og jeg spilte også fotball frem til jeg var 15 år.

 

Du går jo ikke i den største klubben i Oslo, men gjør det likevel svært bra. Hva synes du er bra med Njård? Hadde du ønsket at noe var annerledes? 

Jeg synes det er bra at det er forholdsmessig liten klubb. Da får vi det bedre tilpasset individet på fellestrening når det er behov for det. Ingenting jeg tenker kunne vært bedre!

 

Neste år du juniorløper - hva er målene dine i årene som kommer? 

Målet neste år er å vinne Norgescupen totalt og gull i junior-NM. Etter hvert gjennom junior-årene er målet å komme seg til junior-VM og hevde meg der. Langt der fremme er målet VM og OL.

 

Har du noen tips til unge njårdløpere som har lyst til å hevde seg på samme vis som deg? 

Når man er ung, så er det viktig å være tålmodig. Da legger man grunnlaget for videre trening i junior. Det har egentlig ikke så mye å si hvordan man gjør det i Hovedlandsrenn i 15- og 16 årsalderen. Det er først når man er junior og de videre årene at det er viktig å hevde seg.


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.