5. plass til Matz i NM

Postet av Njård - Langrenn den 24. Jan 2023

I helgen ble NM for senior arrangert på Gjøvik, og Njård bet godt fra seg!

Njård hadde 4 seniorer til start: Vilde Golberg, Frederik Rogstad, Lars Young Vik og Matz Jenssen. Helgens høydepunkt for Njård ble sprinten. Her tok Matz seg hele veien til finalen og sikret en fantastisk 5.plass – kun slått av løpere på landslaget. 

Slo tilbake

- Sprinten i NM var en stor opptur! Jeg gikk Skandinavisk Cup i Falun forrige helg med forhåpninger om å kvalifisere meg til U23-VM, men der hadde jeg dessverre en tung dag. Derfor var det skikkelig gøy å slå tilbake her i NM, forteller Matz.

Dette er andre året på rad Matz tar seg til sprintfinalen i NM. I fjor sikret han seg en 4. plass under Norgesmesterskapet i Harstad.

- Nå har jeg en finale i klassisk og en finale i skøyting. Det beviser at jeg kan hevde meg i begge stilarter. Startfeltet på Gjøvik var ganske mye sterkere enn i Harstad i fjor. Nå var hele landslaget på plass, så at jeg klarer å levere en finaleplass her er stort for meg, sier Matz.

Ønsker mer V-cup

Matz har fått muligheten til å representere Norge i World Cup på Lillehammer og Beitostølen tidligere denne sesongen. Det kan fort bli flere muligheter i verdenscup etter den gode NM-sprinten.

- Hadde det vært opp til meg, skulle jeg gjerne gått mer verdenscup i år, men det får vi bare ta som det kommer. Fortsetter jeg å gå fort fremover, kommer det forhåpentligvis flere muligheter. 

Njård gratulerer Matz med et fantastisk NM-resultat! 

Stafett-søndag

Søndag var norgesmesterskapets store festdag med stafett. Njård stilte med hele tre lag. 

På kvinnesiden gikk Vilde Golberg sammen med to juniorløpere, Anna Heier og Vilde Solem. Dette er første gang på mange år at Njård stiller med et lag på kvinnestafetten. Det endte med en flott 40. plass.

På guttesiden stilte Njård med to lag. På førstelaget gikk Matz Jenssen, Daniel Gunnerød og Frederik Rogstad. Laget endte til slutt opp på solid 25. plass. Andrelaget til Njård var et rent juniorlag. Her gikk Magnus Sletvold, Jørgen Hvatum og Nilas Diab. Juniorguttene gikk laget inn til 49.plass. 

Fenomenal NM-helg for seniorene

Postet av Njård - Langrenn den 29. Mar 2022

Njård-seniorene rundet av sesongen med 9. plass på herrestafetten og en kruttsterk 4. plass på sprinten.

NM i Harstad er over, og det ble et mesterskap der Njård-løperne virkelig viste seg frem.

Lørdag var det 10 og 15km i klassisk, der Vilde Golberg ble nummer 48 og Frederik Rogstad 75.

Stafett-spenning

Søndag var det klart for stafett, der Njård stilte med lag i herreklassen. Matz W. Jenssen gikk første etappe og Lars Young Vik andre, mens Frederik Rogstad var ankermann.

Første etappe gikk i klassisk, og Matz gikk offensivt ut. De første 2­‑3 km ligger han blant de ti beste.  Første etappen er ofte litt kaos, så det er viktig å ligge foran for å unngå i å bli innblandet i uhell.

Matz har gode ski og holder godt følge med teten fram til rundt 6 km. Da setter Kjelsås, Lyn og IF Ørn med Mikael Gunnulfsen opp tempoet, og Matz og fire andre lag mister kontakten med tetgruppen. Njård er likevel nummer ti når Matz veksler med Lars.  

Lars lar seg ikke lure med på en sprengåpning på sin fristil-etappe og går ut i et kontrollert tempo. Han holder likevel godt følge med lagene rundt seg og holder jevn fart. Ved runding 5 km er Lars oppe på 8. plass. Etter en sterk og god sisterunde av Lars sendes Frederik Rogstad ut som nr. 7 på siste etappe.

Holder Frederik inn?

Ville Frederik greie å holde Njård inne blant de 10 beste når vi så hvilke løpere han skulle opp mot?

I stafett greier man ofte å mobilisere «det lille ekstra», og Frederik går en kanonetappe som ankermann – årets desidert beste løp fra ham. Utslitt, svimmel og særdeles fornøyd segner Frederik sammen i målgården. Matz og Lars kommer løpende til og får av ham ski og staver og får stablet ham opp på beina igjen.

Smilet kommer fort når Frederik oppdager 9-tallet på storskjermen og ekstra bredt smil når Heming er bak oss på en 11.plass! Nabo-oppgjør i NM setter alltid en ekstra spiss på konkurransen.

9. plass i NM-stafett er en kjempebragd – og det av et lag med første års seniorer og venner som har trent sammen siden de var unggutter. Dette var virkelig stas!

Sprint-bragd av Matz

Mandag var det klassisk sprint. Der var Vilde uheldig og falt i en av de tøffe utforkjøringene i prologen, noe som gjorde det umulig å kvalifisere seg til finalene.

Lars endte på 44. plass i prologen, og var med det 3 sekunder for sent ute til å nå finalene. Matz kvalifiserte seg derimot, og tok seg like godt hele veien til finalen!

Der sto han på startstreken sammen med blant andre Erik Valnes og Håvard Moseby. Matz går knallsterkt og ender til slutt på 4. plass. Første gang i en seniorfinale, og det i NM!

Tirsdag ble NM avsluttet med 30 og 50 km fristil. Vilde gikk inn til 40. plass, mens Lar ble best av herrene med 33. plass, foran en gammel storhet som Finn-Hågen Krogh. Matz ble nummer 58, mens Frederik gikk inn til 64. plass.

Møt vår nye junior-hovedtrener og sportslig leder

Postet av Njård - Langrenn den 27. Apr 2021

Sondre Bollum overtar som junior-hovedtrener og sportslig leder fra 1. mai. Her blir du bedre kjent med ham.

Ånund Lid Byggland har beveget seg videre til Fossum, som sjef for seniorsatsingen der. Inn kommer 26 år gamle Sondre Bollum. Han trer inn i rollene som hovedtrener og sportslig leder 1. mai.

- Jeg er veldig glad for at jeg fikk denne jobben, er supermotivert og ivrig etter å begynne, sier Sondre, som allerede har vært med på et par økter med juniorene før han offisielt tar over ved månedsskiftet.

Aktiv på høyt nivå

Sondre har selv vært aktiv langrennsløper og skiskytter på høyt nivå. Han ble tidlig introdusert for langrenn.

- Faren min var ivrig skiløper, så jeg ble tatt med ut på tur nærmest fra jeg kunne gå. Jeg har konkurrert helt siden jeg var 6 år gammel. Som 13 åring ble han introdusert for skiskyting av en kompis. Det ga mersmak, og det var som skiskytter han begynte på NTG Lillehammer.

- Jeg satset som skiskytter, men likte alltid å trene og konkurrere med langrennsløperne. Flere av mine beste resultater er fra langrenn forteller Sondre. Som langrennsløper kan han blant annet vise til medalje i junior-NM, 5.plass i U23-NM og topp 10-plasseringer i NC for senior.


Sondre i aksjon da han satset aktivt på ski.

 Satset på skiskyting – fikk tilbud fra USA

Da han hadde fullført videregående, tok han en bachelorgrad i Sport Management mens han satset på skiskytingen. Etter endt bachelor kom tilbudet om skistipend fra University of Colorado i USA- noe Sondre først sa nei til – før han ombestemte seg og takket ja.

- Det var et veldig godt tilbud, men man fjerner seg fra diskusjonen rundt landslagsuttak i Norge hvis man flytter til USA. Jeg hadde et stort mål om å komme inn på rekruttlandslaget i skiskyting, derfor var jeg i tvil, sier Sondre, som var fast bestemt på å ta ett år i USA, før han skulle hjem og satse videre i Norge.

En opplevelse for livet

Vel fremme i ski-eldoradoet Boulder møtte han et opplegg han fikk bakoversveis av.

- Vi hadde egen massør, kokk, fysiske trenere, ernæringseksperter og tipptopp opplegg rundt oss til alle døgnets tider. Colleget bruker enorme summer på idrett. Å studere der under de forholdene var en opplevelse for livet, sier vår nye hovedtrener, som likte seg så godt at han ble enda lenger enn han først hadde tenkt.

- Jeg tok to ekstra år. Oppholdet i USA utvidet horisonten min. Jeg opplevde at livet hadde mer å by på enn bare ski, forteller Sondre. På universitetet i USA studerte Sondre politikk og internasjonale relasjoner. Etter hjemkomst har han begynt på en mastergrad i Sport Management.

Vil møte alle typer ambisjoner

Til Njård kommer Sondre etter et år som trener for Hemings 15/16-åringer, kretsutvikler i Hedmark Skiskytterkrets og jobb i Holmenkollen Treningslab. Han skal fortsatt være tilknyttet treningslaben og miljøet der, men likevel ha søkelyset for fullt på Njård.

Så hva vil han tilføre klubben der han nå både blir sportslig leder og junior-hovedtrener?

- For egen del er jeg full av entusiasme. Det er dette jeg vi drive med – trene barn og unge på ski. Samtidig er dette en unik mulighet til å bygge klubbfølelse og samhold. Njård skal være en klubb for løpere med alle typer ambisjoner, sier Sondre, som samtidig understreker:

- De som ønsker å satse for fullt, skal få et opplegg som er fullt på høyde med toppidrettsgymnasene.


"Alle skal få et tilbud i Njård, uavhengig av ambisjonsnivå", sier Sondre. 

 


Verdien av felleskap

Generelt er Sondre opptatt av at den enkelte utøver skal oppleve utvikling og mestring – uansett nivå og alder. Verdien av fellesskap i treningshverdagen ble Sondre først virkelig klar over under oppholdet i USA.

- Når man kommer fra Norge som langrennsløper, er man ofte noen hakk bedre enn amerikanerne. Inntil da hadde jeg hatt skylappene på og stort sett tenkt på meg selv og hva jeg måtte gjøre for å bli best. Men i USA fikk jeg øynene opp for hva de andre i gruppa bidro med sosialt og for samholdet, de som var nest best og tredje best. Det vil jeg få frem også i Njård, sier Sondre.